Hopp til innhold

Nå vurderes tiltak som kan stoppe Northugs sololøp

Skiforbundet vil ikke snakke om prosessen som kan tvinge Petter Northug til å velge om han vil beholde Coop-avtalen eller delta i neste års Ski-VM i Falun.

Petter Northug

Petter Northug vil satse på eget lag selv om den første sesongen som Coop-løper ikke ble en sportslig suksess. Så spørs det om han får lov.

Foto: Andersen, Kristoffer Øverli / NTB scanpix

– Vi føler at vi har funnet en mellomløsning vi kan leve greit med, sa generalsekretær Stein Opsal i Norges Skiforbund etter at forbundet til slutt ble enige med Petter Northug om skikongens nye liv utenfor landslaget rett før sesongstarten i fjor høst.

Samtidig hevdet Opsal at forbundet faktisk kunne ha nektet Northug å konkurrere internasjonalt i OL-sesongen, ettersom han har en markedsavtale med Coop – som er i bransjekonflikt med flere av forbundets egne sponsorer.

Opsal varslet også at avtalen ville bli grundig evaluert etter sesongen – og at det ikke er sikkert Northug får tilsvarende avtale fram mot VM i Falun i 2015. Blant dem som mener Northugs sololøp bør stoppes, er den gamle skikongen Vegard Ulvang. Og han er ikke alene i Ski-Norge.

Stein Opsal bekrefter overfor NRK.no at evalueringen av avtalen nå er i full gang, og at forbundet har en intensjon om å få vedtatt retningslinjene for en ny representasjonsavtale innen utgangen av mai. Men så mye mer vil ikke generalsekretæren si.

– Det blir feil å snakke om mulige utfall på dette stadiet i prosessen, sier han til NRK.no.

Stein Opsal

Generalsekretær Stein Opsal bekrefter at representasjonsavtalen for løpere utenfor landslag nå revideres av ledelsen i Norges Skiforbund.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Tre alternativer

Grovt sett kan man likevel si at Skiforbundet har tre muligheter:

1) Man viderefører dagens kontrakt, som innebærer at løpere som står utenfor landslaget kan markedsføre sponsorer som er i konkurranse med forbundets sponsorer i de periodene som ikke er «representasjonsperioder», altså når de ikke går internasjonale skirenn.

2) Man lager en ny kontrakt som fastslår at utøvere som står utenfor landslaget, men som skal representere Norge i internasjonale konkurranser, overhodet ikke kan ha avtaler med bedrifter som er i bransjekonflikt med forbundets sponsorer.

3) Man vedtar at løpere som tilbys landslagsplass, men velger å takke nei, ikke får representere Norge internasjonalt. Slik tvinger man løpere inn på landslag – med alt det innebærer.

Alternativ 3) virker lite sannsynlig. Å innføre tvang av en slik art, vil vekke kraftige reaksjoner.

Samtidig har både langrennssjef Åge Skinstad og landslagssjef Vidar Løfshus signalisert at de ikke har tro på å tvinge utøvere inn i en situasjon de ikke selv ønsker – med de åpenbare negative konsekvensene det vil ha både for utøverne det gjelder og resten av laget.

Northug-sak eller prinsippsak?

Det er dessuten ikke nødvendig for Skiforbundet å gå så drastisk til verks for å oppnå det som eventuelt vil være hovedmålet med en endret praksis, nemlig å hegne om forbundets suverene posisjon på sponsormarkedet. Alternativ 2) vil også sørge for dette.

Dermed står det reelle valget mellom alternativ 1) og 2). Og da gjenstår det å se om forbundet fortsatt ser på Northugs situasjon som en enkeltstående sak, eller om de velger å stramme til for å sende et tydelig signal om at det er skisporten selv som eier skisporten.

I praksis virker avtalen for 2013/14 å ha fungert bra for alle parter. Det har i hvert fall vært få åpne konflikter, og ingen av partene har signalisert vesentlig misnøye.

10. mars fortalte Adresseavisen at langrennsavdelingen i Skiforbundet har økt sine inntekter etter at Northug gikk ut av laget, og at veksten vil fortsette neste sesong. Det framstår til og med slik at Northugs landslagsavskjed er en av grunnene til at inntektene øker.

Landslaget ikke svekket

I så fall snakker man om en vinn-vinn-situasjon. For hvis forbundets inntekter øker, samtidig som andre bedrifter spytter store summer inn i private satsinger, har langrennssporten samlet sett tatt en enda større andel av den samlede norske sponsorkaka.

Sportslig sett er det heller ingenting som tyder på at landslaget er blitt svekket av Northugs exit. Derimot kan det hevdes at Northug er blitt sportslig svekket utenfor laget, men det er vanskelig å føre bevis for privat satsing som en årsaksforklaring på et skuffende OL.

Det er dessuten vanskelig å se hva skisporten kan ha å tjene på en åpen konflikt, som det åpenbart vil bli hvis Skiforbundet prøver å tvinge Northug tilbake på landslaget eller ut av Coop-avtalen.

For Northug har hele tiden vært klar på at en landslagsretur er utelukket, hvilket har sine forklaringer.

Northug velger Coop

Northug har også understreket at Coop-avtalen for ham er såpass viktig at han kan være villig til å ofre deltakelse i verdenscup og VM/OL om det blir nødvendig. Han kan konvertere til langløp når som helst – han har allerede en gullbeholdning som vitner om at han har vunnet alt som er å vinne.

Ut fra dette, er det rimelig å anta at Skiforbundet sterkt vil vurdere å videreføre den pragmatiske linjen.

Så spørs det bare om de tør, eller om de er redde for at Northug-saken danner presedens. For hva gjør de i så fall den dagen alle stjernene gjør som Northug – forlater landslaget og danner egne lag med egne sponsorer?

Hadde forbundets inntekter fortsatt å øke hvis også Therese Johaug og Marit Bjørgen hadde gjort det samme?

Flere kan si nei

Foreløpig er det uvanlig at løpere takker nei til landslaget, fordi det sportslige opplegget er så godt. Men allerede i vår kan flere løpere gjøre som Northug.

Chris Jespersen kommer til å bli tatt ut på landslaget. Men det er ikke gitt at Team United Bakeries-løperen, som har tatt steget opp i verdenseliten i vinter, er interessert i å forlate sitt private lag.

– Jeg har bestemt meg, men jeg ønsker ikke å si hva jeg har bestemt meg for, sier Jespersen til NRK.no.

Veteranen Eldar Rønning har varslet at det kan bli videre satsing utenfor landslaget etter VM i Falun neste vinter, fordi han da vil ha et enda mer familievennlig opplegg.

Ikke dermed er sagt at han vil finne seg sponsorer som er i bransjekonflikt med forbundets sponsorer. Men hvis Northug får lov, må også Rønning få lov. Reglene må gjelde for alle.

Det eneste som er sikkert foreløpig, er at det blir interessant å følge prosessen – i den grad Skiforbundet tillater offentligheten å få innsyn.

Det endelige utfallet blir i hvert fall offentlig kjent. Og etterpå kan umulig både Petter Northug og Vegard Ulvang være fornøyd ...

PS. Den nye representasjonskontrakten blir neppe sak under skitinget i sommer. Ettersom det er fullt mulig å endre praksis uten å endre lovverket, kan skistyret ta den endelige avgjørelsen.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner klare for elite-VM for første gang på 28 år

    De norske ishockeykvinnene tok seg til elite-VM neste år ved å gå ubeseiret gjennom 1. divisjon i Klagenfurt. Lørdag slo laget Sør-Korea med 8-0.

    Tea Løkke Nyberg (2), Emma Bergesen, Emilie Kruse, Iben Tillman, Madelen Haug Hansen, Andrea Dalen og Une Bjelland scoret målene i storseieren.

    Norge vant alle sine kamper i Østerrike, hvor tre av seirene har kommet på straffer.

    – Dette er en ufattelig deilig seier for hele den norske ishockeyfamilien, men selvfølgelig først og fremst for jentene selv, sa Norges ishockeypresident Tage Pettersen til hockey.no etter at opprykket var sikret.

    Norge vant 1. divisjon, gruppe A foran Ungarn som slo Frankrike i sin siste kamp. Mesterskapet neste år spilles i Tsjekkia. Det er første gang siden 1997 at de norske ishockeykvinnene spiller med de beste. (NTB)

  • Straffe reddet Burnley etter Berge-tabbe

    Det ble sent drama da Manchester United spilte 1-1 mot Sander Berge og hans Burnley på Old Trafford lørdag.

    Uniteds scoring kom etter en pasningsfeil fra Berge i det 79. minutt. Pasningen ble snappet opp av Antony, som forserte mot mål og plasserte ballen i lengste hjørne.

    – Det er ingen tvil i verden at det er Sander Berge sin skyld at den sjansen kommer. Han har vært god, men der gjør han en skjebnesvanger feil, sa Viaplays ekspertkommentator Lars Tjærnås.

    Åtte minutter senere hoppet United-keeper André Onana inn i Burnley-spiller Zeki Amdouni. Dommer måtte ut å se på VAR-skjermen for å konkludere med straffe til Burnley. Den omsatte Amdouni selv i mål.

    Det var store sjanser til begge lag de første 45 minuttene. Onana vartet opp med flere gode redninger, som sørget for at det stod 0-0 til pause.

    United kom best ut etter hvilen, og burde tatt ledelsen, men de var lenge ineffektive.

    Etter 76 minutter ville hjemmelaget ha straffe da Alejandro Garnacho gikk over ende i feltet, men både dommer og VAR mente argentineren falt for lett. Heller ikke da Antony skjøt opp i hånden til en Burnley-spiller i 16-meteren ble det straffe.

    På overtid fikk Burnley nesten med seg alle poengene, men Onana stod i veien.

    Med Burnleys ene poeng rykket Sheffield United (20. plass) ned, da de ikke lenger kan få nok poeng til å holde seg i Premier League.

    United befinner seg dermed på en 6. plass, mens Burnley ligger nest sist og kjemper for å unngå nedrykk.

    Antony
    Foto: AP
  • Norge slo Danmark etter forlengning i andre kamp på rad

    Ole Einar Engeland Andersen ble matchvinner da Norge slo Danmark med 2-1 etter forlengning i lørdagens ishockeylandskamp.

    Viktor Granholm sendte nordmennene i ledelsen i midtperioden på pasning fra Petter Vesterheim.

    Max Krogdahl og Lucas Andersen barket i sammen etter en duell foran mål hvor nordmannen var litt vel røff i taklingen. Begge endte med å kaste hanskene og fikk med det hver sin matchstraff.

    Norge ble felt av veldig mange utvisninger. De klarte å ri av mange undertall, men på den åttende klarte danskene å score og utligne til 1-1 ved Joachim Blichfeld.

    – Jeg synes at vi spiller bra ut fra de forutsetningene dommerne gir oss. Jeg er glad for at vi slipper unna skader. De (dommerne) tillater at man går over grensen og det preger spillerne, sa Tobias Johansson til TV 2.

    Fredag slo det norske laget Danmark med 4-3 etter forlegning hvor Michael Brandsegg-Nygård ble firemålsscorer. Mora-spilleren spilte bare to perioder.

    Neste helg skal Norge møte Latvia i de to siste VM-oppkjøringskampene i Riga. Norge innleder VM i Praha mot Sveits 10. mai. (NTB)

    U7bBRSwIpKs
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal